Skillnaden mellan Maniy (sädesvätska) och Madhiy (vätska från urinröret/försats)
Skillnaden : egenskaper
Vad gäller en mans sädesvätska, så är den tjock och som en vit vätska. För kvinnans fall så är den tunnare och mer gulaktig.
Notering: Hädanefter kommer begreppet ”Maniy”
användas för att beskriva den vätska som
utsöndras av både man eller kvinna under orgasm.
Källan för denna beskrivning utav maniy kommer från en hadîth som återberättas av Umm Solaym Må Allah vara nöjd med henne, som frågade Profeten – frid vare över honom – en fråga gällande om en kvinna drömmer en våt dröm. Allâhs Sändebud – frid vare över honom – svarade: ”Om en kvinna ser det (d.v.s. utlösningen – ö.a.), så skall hon utföra ghosl (rituellt reningsbad).” Umm Solaym Må Allah vara nöjd med henne sade: ”Jag kände mig blyg när jag hörde det.” Hon frågade: ”Är det möjligt?” Han – frid vare över honom – sade då: ”(…)Mannens vatten är tjockt och vitt, och kvinnans vatten är tunt och gult.” [Mottafaqon ’alayh, Sahîh Moslim, 469]
I sitt kommenterande av Sahîh Moslim (3/222) sade Imâm an-Nawawî följande gällande Profetens – frid vare över honom – ord ”…mannens vatten är tjockt och vitt, och kvinnans vatten är tunt och gult…”: ”Detta är ett viktigt kriterium vid beskrivandet utav maniy. Denna beskrivning gäller när en person är vid god hälsa och i dem flesta fall.”
De lärda säger: “När en man är vid god hälsa så är hans sädesvätska vit och tjock, och sprutas ut i en stråle med en känsla av tillfredsställelse. Direkt efter det att den har utsöndrats följs detta av en känsla av utmattning. Dess lukt är likt palmträdspollen, vilket i sin tur luktar likt lukten av deg.
Sädesvätskans färg kan ändras p.g.a. ett antal orsaker, bl.a. följande: Om en person är sjuk så kan hans sädesvätska bli tunnare och gulare i färgen, eller så kan hans testiklar bli slaka, vilket kan resultera i att utlösningen av sädesvätska inte följs av någon känsla av tillfredsställelse. Om en man har samlag för ofta, så kan hans sädesvätska bli rödaktig i färgen (…). Det finns tre kännetecken som utmärker sädesvätska, om en av dessa uppfylls så är det tillräckligt för att klassificera vätskan som just sädesvätska:
1- Om utlösningen följs av en känsla av tillfredsställelse och direkt efter en känsla av utmattning.
2- Att det luktar likt palmträdspollen, vilket nämndes ovan.
3- Att det sprutar ut i en stråle.
Var och en av dessa tre kännetecken är tillräckligt för att en vätska skall klassificeras som sädesvätska – alla tre behöver inte uppfyllas. Om ingen av dessa kriterier uppnås, så kan inte substansen beskrivas som sädesvätska. Kännetecknen som nämndes ovan gäller för män. Vad gäller kvinnan, så är hennes maniy tunnare och mer gulaktig, även om den kan bli vit om kvinnan är stark. Den har två utmärkande kännetecken, och om en av dessa uppnås så är det tillräckligt för att vätskan skall klassificeras som just maniy:
1- Den luktar likt en mans maniy.
2- Dess utsöndring följs av en känsla av tillfredsställelse och direkt efter en känsla av utmattning.”
Madhiy är å andra sidan en kladdigare vätska som utsöndras när en person blir upphetsad genom att t.ex. tänka på samlag. Dess utsöndring följs inte av en känsla av tillfredsställelse, den sprutar inte ut, och följs inte av utmattning. Denna vätska kan utsöndras både av män och kvinnor, även om den är vanligare bland kvinnor. Detta är Imâm an-Nawawîs kommentar i hans kommenterande av Moslim (Sharh Moslim, 3/213).
Den andra skillnaden: det som skall göras efter utsöndring av någon utav dessa två sorters vätskor
När maniy utsöndras, så måste en person utföra ghosl (rituellt reningsbad) för att rena sig själv från sexuell orenhet (djanâbah). Detta gäller oavsett om den utsöndrades under samlag eller på annat sätt, oavsett om personen i fråga var vaken eller sov (d.v.s. hade en våt dröm – ö.a.).
När madhiy utsöndras så räcker det för personen i fråga att utföra wodô´ (tvagning). Beviset för detta är att ’Alî ibn Abî Tâlib Må Allah vara nöjd med honom sade: ”Jag var en man som brukade uppleva utsöndring av madhiy ofta (ej ordagrant översatt – ö.a.), så jag bad Miqdâd fråga Allâhs Sändebud – frid vare över honom – om detta. Så han frågade honom, och han svarade: ’Den kräver wodô´(tvagning).’” [Mottafaqon ’alayh. Denna version rapporterades av al-Bukhari]
Ibn Qodâmah sade i al-Moghnî (1/168): ”Ibn al-Mondhir sade: ’De lärda är alla överens om att avföring, urin, utsöndring av madhiy och att släppa vind är saker som ogiltighetsförklarar at-tahârah (renheten) [d.v.s. det som menas är att wodô´ (tvagningen) måste förnyas].”
Den tredje skillnaden: om de är tâhir (rena) eller nâdjis (orena)
Maniy (sädesvätska, den vätska som kommer ut vid utlösning, ex. genom en våt dröm eller samlag) är tâhir (rent) enligt den mest korrekta åsikten bland dem lärda. Beviset för detta är att det återberättas från ’´ishah bint Abô Bakr Må Allah vara nöjd med henne att hon sade: ”Allâhs Sändebud – frid vare över honom – brukade tvätta bort al-maniy [från hans kläder] och sedan gå ut och be i samma kläder, och jag kunde se fläcken där han hade tvättat.” [Mottafaqon ’alayh]
Enligt en annan återberättelse som rapporteras av Moslim så sade hon: “Jag brukade gnugga den [sädesvätskan] ordentligt från Allâhs Sändebuds klädsel – frid vare över honom -, sedan brukade han be i den.” Enligt en annan version: ”…jag brukade skrapa bort det från hans klädsel med min nagel när det hade torkat.”
Det är bevisat att Profeten – frid vare över honom – brukade låta det vara utan att tvätta bort det när det var vått; det räckte med att styrka över det med ’ôd (en typ av aromatiskt vedträ), eller något liknande, vilket även rapporterats av Imâm Amad i hans Mosnad (6/243) från ’´ishah bint Abô Bakr Må Allah vara nöjd med henne, som sade:
”Allâhs Sändebud – frid vare över honom – brukade ta bort sädesvätskan från sin klädsel med en adhkhar-kvist (en typ av träd), och sedan be i den klädseln, och han brukade gnugga bort det från sin klädsel när det väl hade torkat – och han brukade be i samma klädsel.” [Ibn Khozaymah rapporterade detta i sin Sahîh, och Shaykh al-Albânî klassade den som hasan (god) I al-Irwâ´ (1/197)]
Madhiy (försats, vätska från urinröret) är nâdjis (orent), enligt hadîthen som återberättades av ’Alî Må Allah vara nöjd med honom och som vi nämnde ovan. I en del versioner utav hadîthen så återberättas det att Profeten – frid vare över honom – beordrade honom att tvätta sin penis och sina testiklar och att sedan utföra wodô´ (tvagning), vilket rapporteras av Abô ’Awânah i al-Mostakhradj. Ibn Hadjar sade i al-Talkhîs: ”Det finns inget fel i denna isnâd (återberättarkedja).” Så madhiy är orent och penisen och tesiklarna måste tvättas, då det ogiltighetsförklarar tahârah (renhet).
Domen gällande kläder som det finns maniy (sädesvätska) eller madhiy (försats) på
Eftersom maniy anses vara tâhir (rent), så blir inte kläderna orena om det hamnar på dem, och om personen i fråga skulle be i dessa kläder så är det inget fel. Ibn Qodâmah sade i al-Moghnî: ”Även om vi säger att det är tâhir (rent), så är det bättre att gnugga bort det, men om en person ber [i dessa kläder] utan att gnugga bort det, så är det tillåtet.”
Vad gäller madhiy, så är det tillräckligt att skvätta lite vatten på det, eftersom det är svårt att göra på något annat sätt. Beviset för detta är en hadîth som rapporteras av Abô Dâwôd i hans Sonan från Sahl Ibn Hanîf Må Allah vara nöjd med honom, som sade:
”Jag brukade ofta uppleva utsöndring av vätska från urinröret (ej ordagrant översatt), så jag brukade utföra ghosl väldigt mycket. Jag frågade Allâhs Sändebud – frid vare över honom – om detta, och han sade:
’Det är tillräckligt för dig att utföra wodô´ [för att rena dig själv] från det.’ Jag sade: ’Åh Allâhs Sändebud – frid vare över honom -, om det hamnar på mina kläder då?’ Då svarade han – frid vare över honom – : ’Det är tillräckligt för dig att ta en handfull mängd vatten och skvätta det över dina kläder där du tror att (al-madhiy) är.’” [Rapporterad av at-Tirmidhi. Han sade: ”Detta är en sahîh hasan hadîth (…).”]
Författaren till Tohfat al-Ahwadhî (1/373) sade: ”Detta är tillräckligt för att bevisa att om madhiy hamnar på ens kläder, så räcker det att skvätta vatten på det; man måste inte tvätta bort det.”
Och Allâh vet bäst.
– islamqa.com –
Shaykh Mohammad Sâlih al-Monadjdjid